dinsdag 26 juli 2011

eerste 2 weken cochabamba

hey hey hey
ik ben nu al 2 weken hier in Bolivia en ik weet dat ik al veel eerder had moeten schrijven, mijn excuses daarvoor, maar het is hier echt zo druk. Geen idee vanwaar mijn tijdsgebrek komt want het is hier maar school tot half 1. maar goed, ik zal chronologisch beginnen.
De eerste dag was al super vermoeiend, aangezien we in totaal 33uur gevlogen hebben met 3 keer overstappen.
ik had die dag eigenlijk nog totaal niet het besef dat ik echt weg ging, zelfs nu nog lijkt het meer een kamp voor mij. Hier was ik nog in la paz en hebben we nog eens alle safety gedoe overlopen aangezien het hier een stuk gevaarlijker is dan thuis.Die dag mijn eerste pintje gedronken, een bock wat ik wel grappig vond en dat kost hier   nog wel redelijk duur.
Dag 4 was de dag dat ik eindelijk mijn familie ging ontmoeten, het enige nadeel was dat ik opnieuw om 5uur moest opstaan hiervoor en der echt als een zombie uitzag. ik had mijn sandalen aan en naartschijnt vond mijn mama da verschrikkelijk omdat het "superkoud" was. Het is hier dus winter maar ongeveer 25 graden, en in de ochtend en in de avond koelt het wel redelijk hard af, maar toch... Mijn familie valt echt wel super goed mee, ik heb dus 3 zussen : belen(12), Gaby (21), Caro (27) en Niko, mijn broer is nu nog 17 en zit in mijn klas. Mijn ouders hier zijn supervriendelijk, maar ze willen niet dat ik hier iets betaal wat soms wel frustrerend is. Gisteren heb ik een nieuwe gsm gekregen, ik had hier dus niks bereik sinds ik vertrokken ben. mijn nieuwe nummer is 67471633, ga ik nooit kunnen onthouden.
Dag 5 zijn we al naar harry potter gaan zien, bleek dat mijn familie echte fans zijn.
De zondag is het familiedag, eten eten eten dat die hier doen. Die lachen mij hier dus uit dat ik niks eet e, ik kan da tempo gewoon niet aan. die eten uitebreid ontbijt, een tienuurtje is op school een hamburger dan lunch is soep met een enorm bord, en s avonds eten die opnieuw lunch met daartussen nog eens een tussendoortje, en misschien om 10uur nog een taco ofzoiets. das dus echt wel zot.
Dus het familiefeest is ook totaal anders dan bij ons, eerst eten en daarna gaan ze dansen in de living: salsa of iets anders en ze hebben hier kweet ni hoeveel typische dansen die echt iets te ingewikkeld zijn. Maar de gewone dansen zoals salsa beginnen mij wel een beetje te lukken.
De maandag ben ik nog niet naar school gegaan, maar wel naar de universiteit samen met Gaby, van subtiliteit hebben ze daar nog niet gehoord. Ze staren u gewoon aan.
De dinsdag was dan mijn eerste schooldag, daar waren ze iets subtieler, keken tenminst weg als ik keek. maar het was wel een heel andere ervaring. De eerste les had ik totaal niet door dat het les was, ze gaan gewoon in groepjes zitten en beginnen te praten. Je geeft iedereen hier altijd een kus, zelfs leerkrachen en directrice als je ze voor de eerste keer ontmoet. Ik zit wel niet samen met Flo in de klas ( mijn Belgische nicht hier), maar dat is beter voor de taal. Ik merk wel een verbetering tegenover de eerste dag, gelukkig maar, maar ik antwoord voorlopig nog wel veel met si, si, si. super frustrerend eigenlijk, ik versta wel het meeste  maar om zelf beginnen te praten...
De donderdag moesten we namen trekken voor de vrijdag, het is de dia van de amistad ( vriendschapsdag), maar ik had ech totaal ni door voorwat de namen trekken diende. Chance da Niko in mijn klas zit, hij is dan samen met mij kaartje gaan kopen met iets op van ik ben blij dat jij mijn vriend bent. Ik had wel totaal geen idee wie degene  was die ik getrokken had.
De vrijdag was dus die de amistad, we hebben dan om 10uur natuurlijk gegeten: kip met walgelijke frieten en daarna was het weer dansen. Die hebben hier allemaal echt zot veel ritme.
Zaterdag was mijn eerste feestje, die maken hier wel een beetje een drama van in de zin van mijn zussen hebben mijn kleren uitgekozen, geleerd hoe ik sexy moet wandelen op hoge hakken en ze hebben mij voor mijn doen enorm hard geschminkt en dan hebben ze zicht nog echt ingehouden zeggen ze omdat ik niet op  mijn gemak was :p Het feestje was wel grappig, echt ongeveer alleen Spaanse muziek en iedereen zat op 2 rijen met diegene voor u als danspartner. Grappig, maar ik heb mij wel echt super geamuseerd.
De zondag was terug familiedag, ze hebben hier blijkbaar de gewoonte om elke zondag 5 a 10 films te kopen en die dan uit te zien, de films zijn hier wel echt heel goedkoop, 1 euro per film, dusja.
Ik ga hier waarschijnlijk als sport volleyballen als ik hier geen 20 kilo wil aankomen:
Ahja mijn adres is. Teniente Morales entre calle La Paz y pasaje Tomsich  nº  750 ( zona central) Cochabamaba- Bolivia

dinsdag 12 juli 2011

nog enkele uren..

Hallo iedereen!
binnen enkele uren vertrek ik en ik ben op dit moment redelijk hard aan het stressen. Het lijkt alsof ik nog zoveel moet doen terwijl ik eigenlijk wel klaar ben eigenlijk. Ik heb 3 dagen aan mijn zak gewerkt en ik kom aan exact 20 kilo bagage, mits 8 kilo handbagage erbij en een overvolle handtas. Wat moet ik nog doen eigenlijk. Mij wassen natuurlijk en het oervlaamse gerecht mosselen met friet eten, om 2uur kan ik ook gaan zien of ik er door zal zijn op mijn ingansexamen. Ik denk niet dat dat het geval is, maar dat is eigenlijk op dit moment wel het minste van mijn zorgen.
Voor degenen die het nog niet wisten, harry potter kan je vandaag voor het eerst in de zalen gaan zien om 21uur. Geniet er hard van, want ik zal hem misschien in het spaans moeten gaan zien en zeg nu zelf, Harry die spaans spreekt verliest toch wat van zijn magie. Maar freak die ik ben heb al eens de cinema's opgezocht van Cochabamba en er is een kans dat het Engels is met ondertiteling. Hoezee!
Het hele huis is op dit moment wel een beetje nerveus. Ik weet nog steeds niet goed wat ik kan verwachten. Ik weet zelfs niet wanneer ik mijn familie daar zal ontmoeten. Er was sprake van dat ik eerst nog een week in La Paz zit voor een soort voorbereidende cursus. Het is vanaf nu eigenlijk alles ondergaan en mij onderdompelen in alles wat gaat komen.
Goed, nu moet ik voort gaan maken. Ik zal zo snel mogelijk laten weten wat er allemaal gebeurt en foto's op deze blog proberen te zetten. Ik hoop alleen dat mijn technisch intellect zo ver gaat.
Voor alle mensen die ik mijn laatste dagen nog heb kunnen zien. Mercikes om mijn dagen zo druk en zo fijn te maken! Ik heb al heel wat traantjes moeten laten en ik ga iedereen superhard missen!
Voor diegenen die graag een kaartje willen, dan moeten jullie mij je adres geven en dan kan je wel iets verwachten. Mijn adres weet ik nog niet zeker, het stond wel in de gegevens die ik doorgestuurd heb gekregen, maar google earth vond het niet. Dus ik zal het hier op plaatsen wanneer ik zeker ben van de juistheid ervan. Ook zal ik over een dikke week misschien niet meer via mijn gsm te bereiken zijn, omdat ik daar een andere zal moeten kopen, maar zoals eerder gezegd, ik weet het allemaal niet zo goed. Ik ga er gewoon naartoe en hoop dat het een fantastisch jaar wordt.

Dag lieve vrienden!

vrijdag 1 juli 2011

exact 12 dagen voor vertrek

hey vrienden!

Zoals de titel al doet vermoeden, vertrek ik dus binnen 12 dagen naar Bolivië. via deze site ga ik proberen zoveel mogelijk te vertellen over mijn leven in Bolivië. Kom dus zeker eens af en toe tchecken want ik zie het niet zitten om naar iedereen hetzelfde verhaal te mailen ;).
De momentele stand van zaken: ik kijk er echt enorm naar uit om te vertrekken. Maar die 12 dagen lijken me toch iets te snel te komen. De examens zijn pas gedaan en ik ben al opnieuw alles aan het bekijken voor het ingangsexamen geneeskunde. Dat ga ik dit jaar proberen te krijgen omdat dat altijd geldig blijft en ik geloof niet dat ik volgend jaar nog veel ga weten over deze fysica en chemie. Daarna vertrek ik op kamp (2dagen) en vervolgens ga ik moeten beginnen inpakken. Wat misschien ook eens tijd wordt want ik heb geen idee van wat ik nu wel zou meenemen en wat niet. 20 kilo lijkt voorlopig een mission impossible.
Een tweetal weken geleden heb ik het dossier van mijn gastgezin gekregen. Ik ga in een redelijk rijk gastgezin zitten en zal in Cochabamba wonen. De vader is bio-ingenieur en de moeder werkt bij de bank. Ik heb 3 zussen en 1 broer die even oud is als mij. Ik zit bij hem in de klas in de school Irlandés en hij zal na zijn zesde jaar -het is daar nu dus winter en zij studeren af rond de kerstvakantie- ook met afs vertrekken naar een ander land. Maar ik weet er het fijne niet van.
Ik ben echt superblij met Cochabamba. Ik zit dus in centraal-Bolivië aan de voet van de Andes in een vallei. Het schijnt dat daar het lekkerste eten is(belangrijk!) en de temperatuur is het hele jaar door lentetemperatuur.
Dat had dus ongeveer niet beter gekund. Voorlopig is het enigste minpuntje van het dossier dat er stond dat het stronly rejected was om alcohol te drinken. Maar daar geraak ik wel overeen ;)