zaterdag 29 oktober 2011

weekendje naar toro toro

hey hey hey
ik ben hier al bijna zo een 4 maand, moeilijk voor te stellen want de tijd vliegt ongelooflijk rap, en dus ook een kleine maand illegaal in dit land aangezien de visa maar niet geregeld raakt. maar dat zal wel in orde komen, zeker.
voor de rest ben ik afgelopen weekend naar toro toro geweest, wat is dat nu toro toro?
dat is dus een absoluut boerengat maar wat fascinerend is dat ge er sporen van dinosaurussen kunt zien. Er was zelfs echt een duidelijke voet van een baby-tyronasaurusrex dat we gezien hebben.
De eerste dag zijn we een grot binnengegaan waar stalactieten en stalacmieten echt supermooie formaties vormen. ge zit daar dan 4 in en dan komt ge buiten en het enigste wat ge ziet is een hemel vol vol vol sterren aangezien er voor de rest geen licht aanwezig is. De volgende dag zijn we dan gaan wandelen naar de waterval van Vergel. Dat was nu ook weer geen reuzewaterval, maar kom echt wel mooi. Ik heb me ook op de wandelweg superhard verbrand en dan ben ik nu aan het afpellen, wat mij nog nooit overkomen is, hehe. Die waterval was in een soort van canyon , dus moesten we eerst helemaal afdalen en daarna de rivier volgen en over de rotsen wandelen. en daarna konden we dus gaan zwemmen in de rivier, aleja, het was wel meer een plasje, maar goed. we konden dan ook met een rapel de waterval afdalen wat ik natuurlijk heb gedaan met mijn duizend angsten en hoogtevrees. serieus heb ik even gedacht dat ik ging sterven omdat als ge meer naar beneden daalt, gooien ze een touw waar ge aan vastzit naar beneden. ik dacht natuurlijk dat er iets los was gekomen en dat ik zonder veiligheid zat. daarna de terugtocht naar boven, daarna was ik echt wel dood.
Van de organisatie moesten we diezelfde nacht nog naar de diskoteek uitgaan, ge mocht niet blijven omdat we de vorige nacht een "feestje" hadden gebouwd en dan kon het gevaarlijk zijn moest er iemand zat zijn.
Dan zijn we toch maar uitgeweest en als laatsten gebleven omdat het echt moest.
Binnenkort ga ik dus 2 weken reizen naar la paz waar het zo een 16 graden is voor het moment, een verschrikkelijke kou dus. daarna naar het titicacameer en naar een enorme zoutvlakte.
daarna studeer ik af en dankzijn het reizen zal ik geloof ik niet mee moeten doen aan mijn examens, en mijn mama hier denkt dat ik mij daar serieus zorgen over maak.
daarna heb ik dan mijn galabal en ze maken hier nog zo wel een drama over, met echt jurken tot op de grond, ik ga de mijne laten maken en naartschijnt is da nog goedkoper ook. en mijn mama, mijn echte mama, van België gaat hier 2 dagen naar Cochabamba komen  omdat ze voor haar werk naar Bolivië moet komen en het toeval is dat hier haar project is, nuja toeval..

woensdag 5 oktober 2011

een beetje boliviaanse actualiteit

dees maand heb ik niet zo heel veel speciaal gedaan, vandaar dat ik niet echt iets op mijn blog heb geschreven.
Verleden weekend zijn we bijna naar chapare geweest, ik zeg bijna omdat er tussen Cochabamba en Chapare nog zoveel dingen te zien zijn. maar goed chapare is een soort van junglegebied, supermooi, ale ja niet dat ik kan zeggen dat ik het bezichtigd heb maar ik heb de verandering van rots en steen gezien naar overal groen en ze hebben mij gezegd dat het ongeveer zo is. maar ik ga er nog naar toe reizen, mijn enige schrik is dat daar echt wel gevaarlijke spinnen en slangen leven.
wat hier ook heel actueel is,is een natuurgebied TIPNIS waar beschermde dierensoorten leven en ook de indignos van Bolivia. Wat hier nu gebeurt is dat een Braziliaanse onderneming een weg midden door dit park wilt bouwen en de regering laat dat allemaal toe. Mijn familie en alle iets rijkere mensen hier zijn dus tegen de regering en specifiek tegen Evo Morales, de president. Ik ga mij daar niet over uitspreken want Evo Morales helpt de armen, maar het probleem is dat bolivia het land van de corruptie is en van de cocabladeren en dat de regering heel veel cocaine zou laten transporteren.
maar goed in het geval van Tipnis zijn er veel manifestaties omdat ongeveer niemand deze weg wilt in het natuurgebied en in het weekend heeft de politie, nog corrupter dan de regering en aan dezelfde kant als de regering, nogal hardhandig tegen de indignos opgetreden. Er zijn zeven kinderen gedood en opvallend veel verdwijningen. De dag erop waren er blokeades in de straten en was er bijna niks mobiliteit om te protesteren.
Voor de rest heb ik een beetje problemen af en toe om de mentaliteit van de mensen te begrijpen. Omdat de mensen hier nooit direct zijn, zoals we gewend zijn. wanneer er iets gebeurt zullen ze het je nooit zeggen en krijg je het pas achteraf te horen en in sommige gevallen is dat echt super ingewikkeld om met de mensen om te gaan. ook gewoon wanneer je iets zegt, zullen ze altijd naar de "verborgen boodschap" zoeken terwijl gij gewoon gezegd hebt wat ge wilde zeggen. omgekeerd is het ook het geval dat zij iets zeggen met een bedoeling, maar dat ge dat dan weer totaal ni door hebt.
voor de rest ga ik naar school, wat steeds makkelijker wordt omdat het niveau hier echt niet zo hoog ligt en niet te vergelijken is met dat van Belgiê. Nog enkele weken en mijn school eindigt hier, heb ik 3 maand vakantie en ga ik moeten beslissen wat ik wil studeren. ik ben aan het twijfelen tussen toerisme en gastronomie om zoveel mogelijk te leren van de gebruiken van dit land.